Veel gestelde vragen

Wanneer is Stichting Preventie Diabetes opgericht?

In 2001

Waaruit bestaat het bestuur?

Het bestuur wordt gevormd door Stichting Wellcore, gevestigd in Den Haag.

Dit is een bestuurlijke stichting opgericht met het doel om meer onderlinge samenwerking te bevorderen tussen verschillende stichtingen die al dan niet een overlap hebben van hun specifieke aandoeningen op het gebied van gezondheid en algeheel welzijn.

Wat is het doel van Stichting Preventie Diabetes

Kort geformuleerd is het doel van de stichting het bevorderen van de volksgezondheid in het bijzonder middels het voorkomen van diabetes en aanverwante aandoeningen en het voorkomen van de doorontwikkeling van diabetes en aanverwante aandoeningen bij diabetespatiënten en het bevorderen van genezing, herstel, behandeling en zorg bij die aandoeningen.

Wat is de beleidsvisie en missie van Stichting Preventie Diabetes?

Stichting Preventie Diabetes is ervan overtuigd dat diabetes, in het bijzonder diabetes type 2, kan worden voorkomen mits mensen rekening houden met het voorkomen van diabetes in hun eet- en leefgewoonten.

Stichting Preventie Diabetes wil vanuit een betrokkenheid bij mensen en hun welzijn een bijdrage leveren aan het terugdringen van diabetes, in het bijzonder van diabetes type 2, of een verhoogd risico daarop door te zorgen voor meer kennis en een goede toegankelijkheid van aanvullende behandelmethoden voor de behandeling en preventie van die ziekte.

Hoe wil Stichting Preventie Diabetes haar doel bereiken?

  • Het geven van voorlichting, door middel van nieuwsbrieven en via haar website
  • Het financieel steunen en bevorderen van wetenschappelijk onderzoek
  • Het bevorderen van veelbelovende behandelmethoden

Noem een voorbeeld van wetenschappelijk onderzoek die door de stichting worden gefinancierd?

De stichting ondersteunt een medisch wetenschappelijk onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum [LUMC] naar de negatieve invloed van diabetes op de nieren. Een ontwikkeling die in het eindstadium van de aandoening kan leiden tot nierfalen.

Hoe controleert Stichting Preventie Diabetes of de subsidie goed wordt besteed?

De ontvanger van de subsidie moet vooraf een onderzoeksplan met een begroting  indienen en over de voortgang rapporteren.

Verder moeten zij achteraf een financiële verantwoording afleggen en de resultaten van het onderzoek publiceren. De medische wereld moet ervan mee profiteren.

Hoe controleert Stichting Preventie Diabetes de gemaakte afspraken?

De afspraken worden in een overeenkomst vastgelegd en ondertekent door de hoofdonderzoeker/hoogleraar van het project en het bestuur van Stichting Artrose Zorg. Verder kan een accountant van de stichting boekenonderzoek doen. Voorts kan er gevraagd of ongevraagd een bezoek worden afgelegd op de plaats van onderzoek door een door de stichting aangewezen specialist.

Heeft Stichting Preventie Diabetes het keurmerk Centraal Bureau Fondswerving [CBF] voor Goede Doelen en de Anbi status?

Nee, zij heeft niet het CBF keurmerk. Voor dit keurmerk is de Anbi status noodzakelijk en die hebben wij nog niet. Om die reden zijn wij aan het begin van dit jaar gefuseerd met enige andere stichtingen die zich voor andere ziekten inzetten. Dit om kosten te besparen en efficiënter te kunnen werken. De nieuwe overkoepelende stichting vraagt de Anbi status aan.

Heeft Stichting Preventie Diabetes een Raad van Toezicht of Raad van Advies?

De stichting hoopt nog voor 2017 een dergelijk orgaan te installeren.

Heeft Stichting Preventie Diabetes binding met bepaalde [academische] ziekenhuizen of medische centra?

Nee, Stichting Preventie Diabetes stelt zich onafhankelijk op ten aanzien van deze medische instellingen.

Behandelt Stichting Preventie Diabetes ook diabetespatiënten?

Nee, de stichting heeft geen poliklinische activiteiten en verwijst altijd naar reguliere medische zorg.

Kan ik mij abonneren op de nieuwsbrief van Stichting Preventie Diabetes?

Ja, dat kan via een e-mail, brief of telefoontje.